Skip navigation

Obdivuju schopnost Zelených si pro volby do EP vždycky vybrat symboliku s konotacemi které jim naprosto unikají. Před pěti lety bylo heslo jejich kampaně za vybudování zelené ekonomiky která přinese pracovní místa, energetickou soběstačnost a zastaví globální oteplování “Think Big”. Což byl mimo jiné název průmyslové politiky Nového Zélandu v osmdesátý letech, která měla po zvýšení cen ropy přinést ekonomický růst a energetickou soběstačnost, ale způsobila takové dluhy že následují volby vyhráli opoziční Labor Party a musela zavádět neoliberální politiku drsnější než o tom Regan a Thatcherová kdy snili ve svých vlhkých snech.

Letos má zase Federation of Young European Greens heslo “Reclaim Europe” doprovázené fotkami lidí jejiž tělo tvoří záběry z demostrací. Ne až tak netradiční způsob jak ztělesnit lidové masy (cyklistů), ale já v tom vidím úvodní ilustraci k Hobbesově Leviathanovi. Což ne že bych nepokládal za stěžejní dílo moderní politický filosofie, ale nejsem si jistý jestli to je společnost ve které FYEG chce být.

 

No a k tomu česká Strana Zelených přijde s fasa Blut und Boden videjkem:

Pomiňme to že ta druhá půlka je vylhaný FUDík, to je na jiný článek. Ale v té první jsem s děsem v duši čekal že se po zvelebení doby kdy farmáři žili v souladu s přírodními cykly objevy zlý židovský agrochemický průmysl.

Možná jsem přecitlivělý. Ale začínám mít pocit že mi to dělají naschvál.

One Comment

  1. Já bych k vypečenému pojetí evropské kampaně SZ přidal ještě plakát “Všichni Putinovi muži” s Klausem, Okamurou, Machem a Zahradilem, pod nějž snaživý aktivista připsal “Zastavme Putinovu pátou kolonu”. Takovýmhle dryáčnictvím a zalíbením v teoriích spiknutí se nebezpečně přiblížili jak Jaroslavu Kojzarovi z RP tak http://www.cibulka.net. Jinak srdečně zdravím z Berlína a přeji mnoho dalších ostrovtipných blogů.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *